facebooktwitteryoutube
Sponsor serwisu   Pozycjonowanie Katowice
W dziale Dom i ogród
Właściwości dywanów – co to jest i jak je rozpoznać?
[Głosów:3    Średnia:2.7/5]

dywanDywany posiadają określone cechy, o których powinniśmy wiedzieć. Kluczowymi są ilość punktów oraz waga na metr kwadratowy. Postaramy się Państwu wyjaśnić dlaczego te parametry są aż tak ważne.
Ilość pęczków (inaczej zwana ilością punktów) na każdy metr kwadratowy dywanu stanowi o jego gęstości. Im liczba pęczków jest większa, tym lepiej. To jest ogólna zasada, o której każdy z nas powinien wiedzieć. Mówiąc najprościej i najbardziej obrazowo, ilość pęczków możemy zobaczyć gołym okiem ponieważ włoski dywanu po prostu widzimy, a więc jesteśmy w stanie stwierdzić czy jest on gęsty czy też nie. Zazwyczaj dywany posiadają liczbę pęczków od stu pięćdziesięciu do pięciuset tysięcy. Takie dywany są już dość miękkie i mają ładne, wyraźne wzornictwo. Warto jednak wiedzieć, że dywany na przykład jedwabne mogą mieć nawet dwa miliony pęczków. Jest to ogromna liczba, która pozwala na stworzenie bardzo wyraźnych, ciekawych wzorów, które wyglądają niemalże jak namalowane na dywanie.

Warto również zauważyć, że im grubsze jest włókno, którego używamy do wyprodukowania dywanu, tym mniej pęczków zmieścimy na każdym jego metrze kwadratowym. Miękki, uwielbiany przez Polaków dywan typu shaggy posiada  tylko około pięćdziesięciu tysięcy pęczków na metr kwadratowy a mimo to jest bardzo miękki i wygodny w użytkowaniu. Drugą ważną cechą, na jaką powinniśmy zwrócić uwagę kupując dywan jest jego waga. Obliczana jest ona na metr kwadratowy dywanu. W tym przypadku również jest tak, że im waga ta będzie wyższa, tym lepiej.  Waga związana jest oczywiście z liczbą pęczków na metr kwadratowy, z rodzajem tkaniny, jaką wykorzystano do produkcji dywany. Wyróżniamy dywany sztuczne i naturalne. Te drugie zawsze będą miały wyższą wagę od tych sztucznych. Wszystkie omawiane parametry powinny znajdować się na matce, którą znajdziemy przy dywanie, ewentualnie sprzedawca musi poinformować nas o specyfice wybranego przez nas produktu.