O właściwościach leczniczych miodu wszyscy doskonale wiemy. No bo któż nie pije ciepłej herbaty lub mleka z miodem, w czasie przeziębień czy grypy? Z drugiej strony, niezwykle rzadko zastanawiamy się nad tym, skąd tak naprawdę pochodzą zdrowotne właściwości tej niezwykłej substancji, za której produkcją stoją malutkie i pracowite owady, jakimi są pszczoły. Jak już potwierdziły badania naukowe, miód pomaga przezwyciężyć choroby układu odpornościowego, a także wzbogaca nasze organizmy w liczne witaminy i substancje lecznicze. Spożywając miód nie tylko pomagamy naszemu organizmowi uporać się z chorobami takimi jak, przeziębienia, grypy oraz wszelkiego rodzaju infekcje bakteryjne związane z układem oddechowym, ale także wprowadzając go na stałe do naszej diety zapewniamy sobie wysoką odporność i długie zdrowie.
Jak widać miód nie tylko leczy, ale jest posiada także niezastąpione działanie profilaktyczne. Co jednak odpowiada za takie korzystne oddziaływanie i dlaczego właśnie miód pszczeli jest dla nas najlepszy? Jak się okazuje miód jest bardzo bogaty w substancje antyabakteryjne i antygrzybiczne, a także działa przeciwzapalnie. Dodatkowo posiada bogaty zestaw związków chemicznych, niezwykle korzystnych i potrzebnych do sprawnego funkcjonowania organizmu ludzkiego, takich jak: potas, magnez, fosfor,wapń, żelazo, chlor, kobalt i wiele innych, a także witaminy z grupy A,B i C, kwas foliowy i biotynę.
W sumie potwierdzono naukowo obecność w miodzie aż trzystu zbawiennych i leczniczych substancji. Jednak miody nie tylko pomagają nam w przeziębieniach i różnego rodzaju nieżytach. Wiele różnego rodzaju odmian miodu posiada właściwości wykraczające poza zwykłe odpornościowe działania. Są miody, takie jak rzepakowy czy miód mniszkowy, które działają zbawiennie na układ sercowy i krwionośny – w przypadku miodu rzepakowego oraz na jelita i układ trawienny – miód mniszkowy. Rodzajów miodów jest bardzo wiele, ale w rzeczywistości tylko miód pszczeli nadaje się do bezpiecznego spożycia przez człowieka. Dzieje się tak dlatego iż miód zbierany przez inne owady, takie jak na przykłada osy, może zawierać pyłki z roślin, które są dla człowieka toksyczne. W wyniku spożycia takiego miodu może dojść do silnego i niebezpiecznego zatrucia pokarmowego. Tylko pszczoły zbierają pyłki kwiatowe z roślin całkowicie bezpiecznych dla zdrowia człowieka i dlatego też miód pszczeli jest miodem ogólnodostępnym, najbardziej popularny i rozpowszechnionym. Dodatkowo istnieje szereg różnego rodzaju atestów, które mają za zadanie potwierdzać bezpieczeństwo spożywanych przez nas miodów. Atesty te wydawane są na podstawie szczegółowo przeprowadzonych badań laboratoryjnych, które potwierdzają nie tylko brak szkodliwych substancji w badanym miodzie, ale także są gwarantem posiadania przez miód substancji odżywczych, jakie mamy nadzieje w nim znaleźć. Bo przecież miód jest obecnie dla wielu z nas istotnym elementem codziennej diety, który ma pomóc naszemu organizmowi w utrzymaniu długiego i dobrego zdrowia.